1812 - pääkaupunki

Helsingin historiassa tapahtui merkittävä käänne vuonna 1812, kun siitä tuli Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki.

Suomi oli liitetty Ruotsin ja Venäjän välisen sodan (1808-1809) seurauksena Venäjän keisarikuntaan, ja Suomen entisen hallintokaupungin Turun katsottiin olevan liian lähellä Ruotsia niin maantieteellisesti kuin henkisestikin.

Helsingillä oli puolellaan myös toinen merkittävä etu, jota ei ollut muilla kilpailijoilla: sotilaallisesti tärkeä Viaporin merilinnoitus.

Helsingistä tuli suuriruhtinaskunnan pääkaupunki samalla tavalla kuin se perustettiinkin vuonna 1550:  hallitsijan tahdosta ja mahtikäskyllä.

Kuuntele

Helsingin kaupungin historiaa vuodesta 1812 nykypäivään. Professori Laura Kolben haastattelu radio-ohjelmassa Kaksi lukua Helsingin historiaa, osa 2: Kaupunki siirtyy Vironniemelle. Julkaistu 16.2.2015, YLE Areena.

Pääkaupunkiaseman saanutta Helsinkiä alettiin kehittää ja rakentaa voimakkaasti. 1800-luvun kuluessa entisestä porvarien pikkukaupungista muodostui valtakunnan hallinnon, tieteen ja kultuurin keskus ja vähitellen myös moderni eurooppalainen kaupunki.

Itsehallinto vahvistaa pääkaupungin asemaa

Autonomia vahvisti pääkaupungin asemaa hallinnollisena keskuksena. Tärkein uusista hallintoelimistä oli senaatti (alun perin hallituskonselji), jota johti kenraalikuvernööri, ja sen alaisuudessa toimivat keskusvirastot ja tuomioistuimet.

Senaatin virkamiehet olivat suomalaissyntyisiä, ja senaatin ansiosta Suomeen muodostui uusi virkamiesluokka ja myös senaattorisukuja.

Senaatti hoiti pääasiassa hallinnollisia tehtäviä, kuten julkisia rakennuksia, liikenneyhteyksiä ja virkamiesten palkkoja koskevia asioita. Lisäksi sillä oli oikeus valmistella lakeja, jotka keisari joko hyväksyi tai hylkäsi. 

Autonomian aikana Suomi sai oman budjetin eli talousarvion, myöhemmin myös rahan (markka) ja oman keskuspankin (Suomen Pankki). Suomen taloudellista erityisasemaa korosti myös oma tullilaitos.



Lue lisää

Veli-Matti Syrjö: Sprengtporten, Georg Magnus (1740-1819). Kansallisbiografia-verkkojulkaisu.

Artikkelin lähteet

Klinge, Matti: Pääkaupunki. Helsinki ja Suomen valtio 1808-1863. Helsinki. Otava: 2012.

Klinge, Matti & Kolbe, Laura: Helsinki, Itämeren tytär. Lyhyt historia. Helsinki: Otava 1999.

Helsingin kaupunki
Kaikki oikeudet pidätetään 2019
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita